Център за комплексно обслужване на деца
с увреждания и хронични заболявания - Видин

РЕХАБИЛИТАЦИЯ

Дейностите, които предлагаме са:

Кинезитерапия :

Бобат терапия – Ефективен подход за рехабилитация при увреди на централната нервна система, подходящ за деца с Детска церебрална парализа. Цялостна концепция, целяща да потисне патологичните двигателни модели, да стимулира правилните движения, да нормализира мускулния тонус и да стимулира проприорецепцията.

Войта терапия – Подходяща е както за бебета, така и за по-големи деца, при които има съмнение или установено нарушение в централната нервна система. Чрез тази методика се цели възстановяване на нормалното движение, чрез рефлексна локомоция, въртене и пълзене в различни положения посредством дразненето на специални точки по тялото.

Кабат терапия /PNF/ – Успешно прилаган метод при деца с увреди на централната нервна система и различни заболявания с тежки нарушения в движението за постигане на максимално възможното ниво на функционалност.

Шрот терапия – Прилагането на този метод има доказан ефект за подобряване на възможностите на тялото на децата с изкривявания на гръбначния стълб.

Пасивна кинезитерапия – Прилага се при заболявания на опорно-двигателната система или нервната система, като обхваща всички движения, в които детето участва пасивно. Движението се извършва от специалиста или чрез специални апарати и уреди. Целта е да се подобри или запази ставната подвижност и да се предотврати появата на деформации и контрактури.

Мануална терапия – Комплекс от методики, изпълнявани от терапевта, които въздействат на гръбначния стълб, костите, ставите и меките тъкани. Прилага се от най-ранна възраст с цел лечение и премахване на даден проблем в опорно-двигателния апарат.

Аналитична гимнастика – Система от упражнения, която развива и стимулира различните мускулни групи в тялото, повлиява вътрешния тонус и подобрява постуралния контрол.

Дихателна гимнастика – Представлява комплекс от дихателни упражнения, които предотвратяват и лекуват дихателната недостатъчност с цел възстановяване на правилния тип дишане. Упражненията за укрепване на дихателната мускулатура, а също така и на коремната са важно условие за подобряване на състоянието.

Физикална терапия:

Светлолечение – Инфрачервена лампа, солукс.
Подобрява състоянието на нервната система, увеличава имунитета, облекчава болките, подобрява се състоянието на дихателните органи.
Лечение със ниско-честотни токове – електростимулатор, йонофореза.
Лечение със средно-честотни токове – ултразвук, дарсонвал.
Лечение със високо-четотни токове – УВЧ.
Подобрява кръвообращението, подобрява трофиката, намалява отока и възпалението при различни заболявания.
Фитнес заниманията подпомагат общото физическо укрепване на организма